A hálózati adattárolás és a bérelt autó

Egy szokásos, szerencsére nyugodt nap volt az üzletben. Visszatérő vásárlóinknál a szokásos szerviz most épp nem volt esedékes, új fogyasztó pedig most nem akadt a horgunkra, de nem panaszkodhatunk. 5 éve nyitottunk számítástechnikával és tanácsadással foglalkozó üzletünket Zsuzsival, aki a legjobb volt az egyetemi évfolyamon. Nekem pedig a legjobb barátom, később pedig üzlettársam is lett, szóval már ezért megérte a diploma…

A boltban sok mindennel foglalkoztunk: kisebb szervizelések, adattárolás, adatmentés… Minden tudásunkat bedobtuk, hogy a szolgálatatásaink széles skálán mozogjanak, és megéljünk az üzletből. Természetesen értékesítéssel is foglalkoztunk, újabban pedig használt termékek adásával és vételével kísérletezünk.

Ma éppen az adminisztratív dolgokkal foglalatoskodtam, miközben Zsuzsi nagyban telefonált. Olyan szavakat kaptam el a beszélgetésből, hogy “céges autó”, “tartós bérlet” és “hitel és lízing”.

Pár perc múlva, sűrű bólogátosok és némi egyezkedést követően elégedetten tette le a telefont. Kérdeztem, hogy mi a csuda volt ez, ez a sok komoly kifejezés, amiket ugyan már hallottam, de hogy egészen pontosan mit takarnak, azt nem tudtam.

Zsuzsi csak nevetett: tájékozódj Palikám, ki tudja mikor lesz szükséged rá! Mondta, és nevetve a vállamra csapott, majd cseten átküldött egy weboldalt: flottakezeles.hu/hitel-lizing-tartos-berlet-afa.html. Mivel éppen a végére értem a dokumentálnivalóknak, kíváncsian megnyitottam az oldalt, sejtettem, hogy rá fogok érni nézelődni bőven.

Egy céges autóbérléssel foglalkozó weboldalt tárult elém. A link, amit Zsuzsi küldött, az alapvető fogalmak tisztázával foglalkozott. Bár mi még egy darabig nem tervezünk ilyenbe befeketetni, úgy gondoltam, a bátyáméknak talán tudnék hasznos infókat szerezni, ugynis egy ideje gondolkoznak azon, hogy a vezető pozícióban lévő alkalmazottaiknak biztosítsanak céges autót.

Lássuk tehát a fogalmakat. Mi a különbség a hitel és a lízing között? A hitelért ugye a saját bevételünk, vagyonunk felel, azalapján kapjuk meg az elbírálást, míg lízing esetében fedezetként szolgál maga az autó is. Amortizáció tekintetében nincs számottevő különbség a két lehetőség között, a tulajdonjogban viszont van. Hitel esetében ugyanis a hitelszerződés aláírásától mind jogilag, mind pénzügyileg a mi tulajdonunkban van az autó, míg ha a lízinget választjuk, akkor csak számviteli értelemben tudhatjuk magunkénak a gépjárművet, aktiválást, amortizációt könyvelhet rá a cégünk, de csak az utolsó részlet kifizetése után lesz a miénk a tulajdonjog. Cégek esetében a költségelszámolás terén csak a törlesztőrészlet kamattartalmát és az amortizációt, tehát az értékcsökkenést lehet költségként elkönyvelni.

És mi a helyzet a tartós bérlettel? Az előbbi két opciótól eltérően nem pénzügyi termék, sokkal inkább egyszerű szolgáltatás. Ebből adódó előnye, hogy a teljes bérleti díj leírható költségként az elszámolásban. Hogy az arányokat érzékeltessék, egy konkrét példát hoztak fel a honlapon: 60 ezer forintos törlesztés esetén kb. 5-10 % könyvelhető költségnek, tehát 3 és 6 ezer közötti összeg számolható el. Míg ha a bérleti díj összege 60 ezer forint, akkor 60 ezer forint az elszámolható költség.

A bérlet hátránya a hitellel és a lízinggel szemben, hogy az iparűzési adó miatt drágább. Azonban ha teljes egészében vizsgáljuk a folyamatot, akkor kiderül, hogy mégse. A weboldal két táblázattal és szuper magyarázattal osztja meg a tudást, hogy miért. A kulcs igazából az, hogy a tartós bérlet esetén számolnak maradványértéket, amit nem nekünk kell kifizetni, hanem azon az áron értékesítik a gépjárművet, a tartós bérlet lejárta után. Emiatt nem fontos az iparűzési adó által keletkezett hátrány.

A weboldal még az áfára és annak előnyeire is kitért, de nem volt időm elolvasni, ugyanis éppen betévedt egy fiatalember az üzletbe. Gyorsan elküldtem a bátyámnak a linket: flottakezeles.hu/hitel-lizing-tartos-berlet-afa.html, és odaírtam mellé, hogy nagyon hasznos információkat talál itt, amik majd segíthetik a döntéshozatalban.

Ezután pedig minden figyelmemet a 15-16 éves forma tinédzsernek szenteltem, aki szeretné felturbózni a számítógépét, mert nehezen bírja a videójátékokat. 😀