Gyermekkor egy illóolajos üvegbe zárva

Veled is volt már olyan, hogy sétáltál a városban, a mezőn, vagy az erdőben, esetleg beléptél egy épületbe, elmentél egy üzlet előtt, vagy egy ismeretlen ember szembe jött veled az utcán, és váratlanul megcsapta az orrodat egy illat? De nem akármilyen, egy olyan illat, amelyet évek óta nem éreztél már, de valahol az agyad eltárolta azt, és mikor hosszú idő után újra megérzed, átjárja a testedet és hirtelen ezernyi kellemes emléket zúdít az elmédbe… Talán az első szerelmed parfümje volt, vagy a frissen mosott ágynemű illata a nagymamádnál… A több éve elveszített kutyád puha bundájának illata, amelybe úgy szeretted belefúrni az arcodat… A virágé, amely tavasszal nyílt a kertetekben, esetleg a frissen faragott fa simogató aromája, amely apukád műhelyéből áradt… A vörösfenyő gyantájának émelyítően édes lehelete, amit még azután is az orrodban éreztél, hogy már hazaértél a kirándulásból, vagy a tömény süteményillat, amely a kedvenc cukrászdádból gomolygott ki, belepve az egész utcát… A narancs és fahéj aromájának tánca az illóolajos mécsesben karácsony estéjén…

Milliónyi emlék, ezernyi történet lapulhat egyetlen apró illatfelhőbe zárva, amely időzített bombaként várja, hogy felé sétálj egy borongós reggelen, hogy a legrosszabb napodat is megtöltse könnyfakasztóan szép gondolatokkal. Azt hiszem mindenkinek vannak ilyen „illatemlékei”.

Az enyém a teafa fűszeres aromája, amely most a kezemben tartott kis üvegcséből árad felém, amelyet épp az imént csomagoltam ki egy díszdobozból. Bizseregni kezd a szemem, amikor megérzem az illatát. A bátyám küldte nekem ajándékba.

A teafa olaj jótékony hatásai közismertek a világ minden táján. Ez az ausztrál teafa leveleiből készülő, áttetsző folyadék valóságos csodaszer, amit már a nép gyógyászat is előszeretettel alkalmazott. Segít ugyanis a feszültség oldásában, megnyugtat, ellazít, ha kimerült vagy stresszes vagy. Ha nyáron egy párologtatóba cseppented elűzheted vele a szúnyogokat, belélegezve pedig aromaterápiás olajként, szorongáscsökkentő hatással bír, illetve légzőszervi megbetegedések enyhítésére is alkalmas. Homlok- és arcüreg tisztítására, illetve asztma ellen is használják. Ezen felül erősíti az immunrendszert, vírus és gombaölő hatással is bír. Samponba keverve a hajad és a fejbőröd is hálás lesz a teafa olajért, napozás után enyhítheted a leégett bőrödet, illetve rovarcsípésre, allergiás kiütésekre is kiváló, de ez esetben higítva kell alkalmazni. Mivel fertőtlenítő és gombaölő hatású sebek tisztítására is használható, illetve köröm és lábgomba esetén is sokan bevetik. Vannak akiknek a herpesz okozta kellemetlen tünetek leküzdésében is bevált. Sok természetes kozmetikum alapanyaga, más natúr anyagok hozzáadásával akár házilag is lehet hajápoló terméket, szappant, dezodort vagy fogkrémet készíteni a teafa olaj felhasználásával. Ha négylábú kedvenceidet szabadítanád meg a bolháktól, összekeverheted geránium illóolajjal, és a nyakukba cseppentve, – de szintén csak higítva, mert töményen bőrirritációt okozhat, – távol tarthatod tőlük a vérszívókat. Még penész ellen is felveheted a harcot, ha a teafa olajat ecettel vegyítve az érintett felületre permetezed. A teafa olaj jótékony hatásait a házimunka során is kihasználhatod. A környezetkárosító öblítők helyett a mosógépedbe is töltheted, illetve mosogatószert is készíthetsz vele házilag, hiszen, mint említettem kiválóan fertőtlenít.

teafa olaj jótékony hatásai

A bátyám később átlinkelte nekem a Humanity Áruház oldalát, ahol részletesen elolvashattam mindent a teafa olaj felhasználásáról, származási helyéről és még sok egyébről. Mellesleg ebben az áruházban minden összetevőt megtalálhatsz, amennyiben szeretnél kicsit zöldebb, környezetkímélőbb kozmetikumokra, illetve tisztítószerekre váltani. Ráadásul egy rendkívül környezettudatos cégről van szó, akik szem előtt tartják a hulladékcsökkentést, éppen ezért igyekeznek a műanyag csomagolást újrahasznosítható anyagokra cserélni. Ezen felül a natúr termékeik magas minőségét is garantálják vásárlóiknak.

De mindezt, amit a teafa olaj jótékony hatásairól leírtam nem csak ennek az áruháznak a tájékoztatójából tudom, hanem onnan is, hogy gyermekkoromban a nagypapám mindig teafa olajjal fertőtlenítette a sebeinket, mikor elcsúsztunk a nedves betonon a hátsó kertben, vagy épp lehorzsoltuk a térdünket fáramászás közben. Ahogy megéreztem a jól ismert illatot, egy pillanat erejéig az egész gyermekkoromat újraéltem.