Okosóra: nem várt motiváció futáshoz

Januárban egy több napos betegség támadott meg. Nagyon rég történt velem olyan, hogy 3-4 napig olyan rosszul legyek, hogy ne essen jól felkelni se, de most mégis előfordult ilyesmi. Fájd a fejem, a hátam, a gyomorom, a mellkasom… Ritkán éreztem ilyen nagyon rosszul magam.

A család persze rettentően aggódott értem. A férjem addig unszolt, hogy befizettem egy magánklinikára, és engedtem, hogy kivizsgáljanak. Nagyon alapos munkát végeztek. Készítettek vérképet, megvizsgálták tüdőmet és az ízületeimet, nőgyógyászati szűrést végeztek, sőt, találkoztam a klinika fogorvosával is.

A kivizsgálás eredménye összességében nem volt elkeserítő, de azért titkon azt reméltem, sokkal fittebb és egészségesebb vagyok. Sajnos kiderült, hogy van nagyon sok olyan dolog, amire sokkal jobban oda kell figyelnem. Csökkentenem kell a koleszterinszintemet és érdemes a vércukor- és vérzsír szintemre is odafigyelni. Sokkal több folyadékot kell innom, és jobb, ha kerülöm az olyan ételeket, amelyek zsírosak vagy puffasztanak.

A kivizsgálás után eldöntöttem, hogy, már amennyire a gyerek és a család mellett meg tudom tenni, igyekszem életmódot váltani. Időben megyek aludni, rendesen, ritmus szerint étkezek és többet mozgok majd.

A legkönnyebbnek az a vállalás tűnt, hogy ezentúl egy kicsit több időt töltök alvással. Úgy szerveztem a napi teendőimet, hogy a kicsit elaltatása után már ne kelljen semmit intéznem. Az így összegyűlt feladatokat inkább a délutáni alvás ideje alatt, vagy akkor intéztem, amikor volt velem valaki, aki ránézhet a kicsire.

A táplálkozásomat is sikerült megváltoztatni egy kicsit. Eddig külön főztem a babának és magunknak, most inkább úgy intézem a dolgokat, hogy mi is a kicsi ételeinek a felnőtt verzióját kapjuk. Így a főzés sokkal kevesebb időmet emészti fel, viszont több zöldség, gyümölcs és kevesebb zsíros, nagyon fűszeres étel kerül az asztalra. Az olajban sütésről teljesen le is szoktunk.

Az életmódváltásban a mozgás beiktatása jelentette a legnagyobb nehézséget. Először valamilyen otthoni tornával próbálkoztam, de nem éreztem igazán hatékonynak az ilyen edzéseket. Inkább futni, sétálni próbáltam többet – viszont 20-30 percnél nem tudta rászánni egy huzamban, ezért valahogy nem nagyon tudtam komolyan venni az edzésprogramomat.

Aztán eljött a karácsony, és történt valami, ami megváltoztatta a hozzáállásomat! A legnagyobb meglepetésemre a párom jött rá, hogy a problémámnak okosóra lehet a megoldása.

Egészen meglepődtem, hogy egy ilyen ötlet az eszébe jutott – sosem szoktunk elektronikus kütyüt ajándékozni egymásnak. Hosszas unszolásra bevallotta, hogy nem is magától jutott eszébe, az interneten olvasta, hogy egy ilyen kütyü a sportosabb életmódra törekvőknek is szuper kiegészítő lehet. A cikk, amit erről olvasott, egy olyan weboldalról származott, ahol szuper ajándékötletek között lehetett választani.

Közben én is megnéztem, és az egész úgy működik, mint a szokásos, árukeresgélő, összehasonlító weboldalak. Ezen a lapon viszont nem árak vagy jellemzők szerint kell itt keresni, hanem az alapján, hogy kit, milyen alkalomra vagy éppen milyen értékhatárig szeretnénk megajándékozni valamivel. Lehet testre szabott meglepetések között böngészni lánybúcsúra, szalagavatóra, vagy akár „csak úgy” party beugrós ajándéknak is.

Amellett, hogy amikor sikerült végre találni egy ötletet, ami tetszik, azt akár pár kattintással rögtön meg is rendelhetjük, az oldal blogja is szuper… Ha véletlenül nincs olyan ötlet a listában, ami igazán tetszik, egy kis olvasgatás után biztos, hogy bevillan az isteni szikre: ez kell nekünk!

Az én férjem is innen rendelt órát. Nem valami gagyiról van szó, ez nem egy csecse-becse ajándékbolt, hanem rendes, tisztességes webáruházak termékeiből lehet válogatni náluk.

Az az óra, amit én használok egy sor hasznos dologra képes. Számomra az egyik legfontosabb, hogy számolja, hány lépést teszek meg egy nap, így követni tudom, hogy mennyire voltam aktív a rendelkezésre álló időmben. Ez a funkció nekem nagyon sokat segít. Ha azt veszem például észre, hogy nehezebben megy az edzés, vissza tudom nézni a naplóimat. Többnyire kiderül, hogy az előző napokban vagy órákban a szokásosnál aktívabb voltam, és nem rosszul teljesítek, csak már elhasználtam az energiámat.

Futás közben nagyon jól tudom követni, milyen sebességgel és mennyi utat tettem meg. Látom a szintemelkedést, sőt, a mobiltelefonos applikáció segítségével szuper grafikont is tudok készíteni, hogy követhessem a teljesítményemet. Lehet, hogy csak 20 percet tudok futni naponta, de legalább látványos, hogy mennyire jót tesz a mozgás nekem.

A pulzusmérő funkció segítségével be tudom állítani a tempómat, így mindig a lehető legjobb hatásfokon tudok edzeni, nem lazsálok, nem csak lötyögök a rekortánon.

Amellett, hogy az okosóra trackeli, hogy mennyit edzettem, az alvásomat is képes figyelni. Látom, hányszor kellett felkelnem éjszaka, milyen mélyen tudtam aludni utána. Ébresztőt is tudok úgy állítani, hogy a lehető legoptimálisabb alvásfázisban ébresszen fel engem. Ráadásul a készülék csak egy kis rezgéssel jelez. Hétvégén, ha a férjem itthon van, nem riasztom fel a zajos vekkerrel.

Azt hiszem, az okosóra volt az eddigi évek egyik legjobb befektetése: szerintem azzal, hogy nem kell vitaminokra meg edzésre költenem, anyagiakban még nyertem is. Azóta egyébként nem csak a rendszeres futásra szoktam rá, de az ajándékkeresős weboldalon való nézelődésre és vásárlásra is: sok időt és gondolkodást megspórolok vele. Meglepően jó, és praktikus ajánlataik vannak. Normál esetben nem bízom az ilyen kalkulátorokban, de ez a megoldás nagyon tetszik nekem.

Most megyek, még hiányzik 3000 lépés az edzéstervünkből. Beültetem a kicsit a babakocsiba, és teljesítem a mai penitenciát!