Adatmentés felsőfokon

Egy hónapja már, hogy a munkahelyemen komoly adatvesztésünk volt. 20 évnyi adatunk lett oda egy rosszul sikerült frissítés miatt. Amikor felhívtuk a rendszergazdánkat, Lacit, akkor el se hitte, hogy mi történt. Laci ilyennel még nem találkozott a 2 éves pályafutása alatt. Rendesen megizzasztottuk ezzel a dologgal, de végül sikerült visszanyernie az adataink 90%-át. Mesélte Laci, hogy az lehetett a gond, hogy volt nálunk egy hét leállás, így az akkor történt áramszünet után, a szervert a szünetmentes tápról ledobta a rendszer. Napelem park erőmű lenne a megoldás, hiszen akkor a szünetmentes táp nem pár percig, hanem jóval több ideig is áram alatt tudná tartani a létfontosságú eszközöket az irodában, mint például a szervert is. Laci olvasta már, hogy ez a jövő, napelem park erőmű kell minden olyan irodához, ahol fennáll ilyen, vagy ehhez hasonló szituációnak a veszélye. Végül a főnökünk, Lajos elgondolkozott Laci ötletén, hiszen ezzel nagy biztonságot adna annak, amiből gyakorlatilag a cég fenn tudja magát tartani. Az adatok nagy része a mai napig használatos beállítás vagy információ, így amíg nem sikerült a visszaállítás, addig nem is tudtunk dolgozni. Természetesen elfoglaltuk magunkat, mert legalább így rendet raktunk magunk körül, az asztalainkon és úgy az egész irodában. Ilyenkor ugyebár a porszívó és a felmosó is előkerül, hiszen mi mást tudnánk csinálni munkaidőben, ha dolgozni nem tudunk.

A napelem park erőmű már egy nagyon előrehaladott megoldás lenne, mivel Magyarországon még sajnos nem eléggé elterjedt ez a fajta energiaforrás. Hallottam egy olyan információt is egy barátomtól, hogy a 2021 után épülő házaknál, kötelező lesz egy tetszőleges alternatív energiaforrást igénybe vevő rendszert kiépíteni. Én mindenképp pártolom ezt az ötletet, akár valós, akár nem, hiszen ha valakinek már futja házépítésre, akkor esélyesebb, hogy belefér még esetleg napelem park erőmű is a keretbe. A napelemet tartanám a legjobb megoldásnak, hiszen az a leginkább hatékonyabb és már több magyar szakember is van, akiknek nagy tapasztalatuk van ezen a téren. Lajos tervezi egyébként a saját családi házukra is a napelem rendszer kiépítését, de eddig, nem mert még belevágni. Így, hogy az irodánál ki lesz építve ez a rendszer, talán a lehető legjobb visszajelzést fogja kapni, és a legjobb ajánlólevelet.

Tekintve, hogy a villany és a gázszámláink is elég magasak, így nagyban segítségünkre lenne az is, ha ezeket meg tudnánk szüntetni és a Nap energiáját tudnánk a javunkra fordítani. Lajos édesapja sokszor segít nekünk, így gyakran találkozunk vele az irodában. Ő kifejezetten ügyel a környezetvédelemre, éppen ezért támogatja az ötletünket, miszerint napelemeket rakatnánk az irodánk tetejére.

Szerintem az ötletnek már régebben meg kellett volna születnie, és kár, hogy csak most került napirendre, hiszen pénz eddig is volt rá, ezen egy percig sem múlott. Inkább csak mindig volt valami más projekt, de végre eljött a napelemek ideje. Következő héten fognak érkezni szakember, hogy helyszíni felmérést készíthessenek, mert ez az első lépés, ezután lehet egyáltalán bármiféle konkrétumról beszélni, akár kivitelezés, akár ár szempontjából.

Egyébként Lajos édesapja utána is járt pár dolognak, még pedig annak, hogy már cégek számára is vannak elérhető napelem rendszerre szóló támogatások, amik azért nagyban meg is könnyítik sok cég számára a döntéshozatalt. Nálunk nem elsősorban a pénz volt a motiváció, hanem inkább a biztonság, miszerint az adataink többször se ideiglenesen, se végleg nem fognak tudni elveszni. Természetesen ezen felül örülünk minden pozitív velejárónak is, ami a napelem rendszer hozadéka. Ebből is kiemelve a legfontosabbat, a környezetvédelmet.