A nyomtatott képek tárolásának trükkjei

Még az analóg fényképezőgépek idejéből maradt rám az a szokás, hogy a képeimet rendszerezem és tárolom, ami a következőt jelentette anno: a legjobbakat felcímkézett albumokba helyeztem el, a kevésbé jókat, vagy amiből nagyon sok volt, szintén felcímkézve, dobozokban gyűjtöttem. Azóta nagyon sokat fejlődött a technológia, és nekem már több mint három polcom van tele albumokkal. De legalább a dobozaim nem gyűlnek azóta, hiszen a digitális fotózásnak köszönhetően csak azokat a képeket nyomtatom ki az albumokba, amelyeket szeretném, a többit pedig a számítógépemen tárolom. Eleinte ezeket is egy fotólaborban nyomtattam ki, de aztán rájöttem, hogy megér ni fenntartani egy saját nyomtatót is.

Először természetesen gondban voltam, hogy milyen nyomtatót vegyek, melyik az, amelyik megfelelő minőségben nyomtat képeket. Aztán, mint kiderült, a tintasugaras nyomtatóra volt szükségem. Jelezte a munkatársam, hogyha sokáig nem használom, akkor bele fog száradni a festék, de én mondtam neki, hogy folyamatosan használni fogom. Aztán később, a nyomtatoalkatresz.hu oldalról azt is megtudtam, hogy miért jó, hogy nem lézernyomtatót vettem! A lézernyomtató, ha színeset nyomtatsz vele, szórólap minőségben nyomtat, az nekem pedig nem lett volna hasznos. Az szerintem inkább irodákban alkalmas a használatra. Onnan ismerem egyébként ezt az oldalt, mert innen szoktam mindenfélét vásárolni a nyomtatáshoz. Az előbbi infó pedig a két típusú nyomtató színesben való nyomtatásának minőségéről a blogjukról származik, ahol hasznos infókkal látják el az embert például azzal kapcsolatban, hogy hogyan válasszon nyomtatót, vagy arról, hogy hány oldalt tud nyomtatni egy patron vagy toner. Az én nyomtatómba természetesen tintapatron jár. Úgy szoktam megvenni, hogy kiválasztom a tintapatronokat az oldalról, onnan kiválasztom, hogy Canon, mert olyan nyomtatóm van (de árulnak még Epson, HP, Philips és Lexmark gépekbe is patront), majd kiválasztom a nyomtató pontos típusát. Ekkor megjelenik az összes olyan tintapatron, ami kompatibilis az én nyomtatómmal és innen tudok válogatni. Mondjuk már rég megvan a rutinom, hogy melyik termékeket választom. Mindig figyelek rá, hogy csakis eredeti Canon gyártmányt vásároljak, mert nekem nagyon fontos a minőség. Egyszer előfordult, hogy ki volt írva, hogy több napot kell várni a termékre, de még akkor is megvártam. Természetesen, akiknek nem fontos annyira a minőség é a tartósság, az tud vásárolni után gyártott termékeket is erről a webshopról. Mindig egyszerre rendelem meg a fekete és a színes patronokat és így kedvezményt kapok az árukból. Valamint a papírt is innen szoktam szerezni: nyomtatoalkatresz.hu/papir. Igen, ezt azért mutatom meg külön, mert vannak akik csak annyira gondolnak, hogy ez az oldal tonereket és patronokat árul, de mindemellett fontos tudni, hogy nagyon jó minőségű fényképpapírokat is árulnak.

nyomtatoalkatresz.hu/papir

Ezeknél a fotópapíroknál is úgy működik, hogy ki kell válaszd, hogy milyen nyomtatód van és az szerint tudsz válogatni. Én általában matt papírt szoktam venni, mert a legjobban a matt képeket szeretem, de vannak témák, amik a félfényes vagy a fényes típust követelik meg. Ha az ember már ilyen régóta fotóz és ennyire odafigyel a fotók rendszerezésére, akkor tudja, hogy miről beszélek. Ezt érezni lehet. Aztán mindig tartok otthon szegély nélküli nyomtatásra alkalmas képet is. Van, ami egyszerűen nem néz úgy jól ki és van aminek ez adja a hangulatát.

Szóval így szoktam tárolni a képeimet. Számítógépen is, hogy ne mondja senki, hogy maradi vagyok, de kézzel fogható állapotban is!