Műanyag nyílászárók reklámja bukkant fel

A férjem szoktatott rá arra, hogy ne csak a telefonomon és a számítógépen tároljam a képeimet, adataimat. Bármi történhet, ami miatt elromolhat a telefon, és ekkor elveszhetnek a fontos adatok. De nem csak az adatok, hanem az emlékek is. Azért tanított meg engem a férjem erre a fogásra, mert neki egyszer összetört a telefonja, de annyira, hogy nem lehetett semmit róla megmenteni. A képeket sajnálta a legjobban, mert nagyon sok olyan volt, amin a nagymamája szerepelt, ő pedig néhány hónappal ezelőtt elhunyt. Így nagyon sokáig depressziós volt ez az eset után, amiből csak nagy nehezen lehetett kirángatni. Hogy ezt megelőzzük, kerestünk egy olyan szolgáltatást, ahol tudjuk tárolni az adatainkat. Szerencsére meg is találtuk, és ahogy böngésztünk az oldalon, felugrott egy reklám, amin műanyag ablakok szerepeltek.

Nem tudtuk, hogyan, miért, de nagyon találó volt, mert éppen nyílászárók szigetelése előtt álltunk. Nem volt fogalmunk arról, pontosan hogyan kezdjünk bele, így eldöntöttük, hogy kicsit körülnézünk a weboldalon és tájékozódunk.

Ami minket érdekelt, az az, hogy hogyan zajlik a műanyag ablak szigetelés házilag. Viszont olyan információkat találtunk, ami azt sugallta, hogy lehet, jobb lenne ezt szakemberekre bízni. Mivel régi fából készült ablakaink voltak, mindenképpen szerettünk volna egy olyan megoldást, ami jobban szigetel, mint a jelenlegiek. Én attól tartottam, hogy a műanyag ablakok szinte teljesen lezárják a nyílásokat, és egyfajta hermetikusan elzárt helyzetet hoznak létre. De azt olvastam, hogy a mai, modernebb technikákkal készült ablakok esetén nem kell ettől tartani. A szellőztetésnek két fajtája van. Az egyik a mechanikus, a másik a higro résszellőztető.

A mechanikus résszellőztető nagyon egyszerű felállás, hétköznapi nyelvezetre lefordítva az, amikor a kilincset kb. 45 fokos szögben elfordítjuk. Ekkor keletkezik egy 2 és 7 mm közötti rés az ablakon, ahol a levegő szabadon áramolhat, azonban még sincs nyitva az ablak. A másik szabályozó rendszer gépesített, egy beépített szabályozó figyeli, hogy mekkora a szobában a levegő páratartalma. Van egy határérték, amit ha a páratartalom túllép, automatikusan kinyílik a szellőztető, így a szobában a mindig optimális marad ez az érték.

A másik tévhit, amiben én magam is éltem, az az, hogy a fa ablakok strapabíróbbak. Abba gondoltam bele, hogy ha valamit hozzáütök egy fa felülethez, akkor kisebb kár keletkezik benne, mintha ugyanezt egy műanyag dologgal tenném meg. Természetesen ez nincs így. Hiszen ha belegondolunk, a műanyag nyílászárókat kémiai folyamatok mentén gyártják le, míg a fa ablak egy természetes anyagból készült el. Éppen emiatt, mint minden más dolog, bomlik is. Itt pedig már kapásból meg is dőlt az elméletem.

Nagyon örültem, hogy rátaláltunk erre az oldalra, igazán sok segítséget nyújtott nekem és a férjemnek a nyílászáró szigetelés útvesztőjében.