Gáz van, ha nincs gáz

A különböző gázokat az élet rendkívül sok területén hasznosítjuk. Persze a legnyilvánvalóbb mindenki számára, a disznóvágás után pörkölés, vagy a kert grillezés során használt gáz, esetleg a műhelyekben használt különböző palackok juthatnak még eszünkbe. Hegesztő cégem van nekem is, így gyakran találkozom az üres palack témával, és ezzel kapcsolatban egy érdekem megfigyelésem van.

Mostanában fejlesztettük a céget, és több barátom tanácsára kipróbáltam új hightech cuccokat, bár lehet, hogy ezek csak számomra voltak újak. Az egyik ilyen az adatkezeléssel kapcsolatos előrelépés volt. Az adatok nagyobb biztonsága érdekében, és a gyorsabb működés miatt áttértünk a hálózati adattárolásra, vagyis saját ”felhőt” hoztunk létre. Sosem értettem annyira az ilyen informatikai dolgokhoz, és kifejezetten örültem, amikor kiderült, hogy mennyivel egyszerűbb használni egy ilyet, mint az elődjét. Az átváltásra azonban rémálomként gondoltam, nem tudtam, honnan szerzek rá megfelelő szakembert, hogy tudom majd ellenőrizni, hogy biztos jó munkát végzett-e, és így tovább. Aggodalmam fölöslegesnek bizonyult, mivel meglepően olcsón és gyorsan találtam rá megfelelő embert, sőt igazából hemzsegtek a lehetőségek előttem, és egymással versengve próbáltak meggyőzni, hogy őket válasszam. A technikai fejlődés megállíthatatlan. Ezzel szemben, és ehhez kapcsolódik a megfigyelésem is, amikor megszűnt a cégem gáz beszállítója, alig találtam megfelelő pótlást. Sokszor kellett lerakatokban sorba állni, és a megbízhatóság sem volt nagyon jellemző. Ráadásul sokszor a szállítási költség is elég magas volt. Ráadásul többféle gázra is szükségünk van. Nem csak a cégben használok ilyesmit, de otthon is elkél. Márpedig folyamatosan fogyó eszközről beszélünk, így az utánpótlásnak is zökkenőmentesen kell történnie. Amit észrevettem, hogy sokkal nehezebb volt megfelelő partnert találnom, egy ilyen mindennapi munkához kellő dologban, mint a gáz, mint egy ritkábban használt informatikai dologban. Ezt különösnek tartom, mert bár a második dolog is fontos, az első egyenesen elengedhetetlen ahhoz, hogy ne álljon meg a munka. Szerencsére sikerül találnom egy jó beszállítót, akiknél az alábbi lehetőségek álltak rendelkezésre.

Otthon van pár állatunk, és emiatt rengeteg hús is megfordul a házunkban. Ezeknek a mélyhűtésére szén-dioxid palackokat használunk, szerencsére ennél a cégnél foglalkoznak ilyesmivel.

Az egyik leggyakrabban rendelt termék az argon palack, mivel elképesztően jó védőgáz. Ez a gáz ugyanis alig lép kölcsönhatásba más anyagokkal így az ívhegesztésben, de akár a búvárkodásban is nagy haszna van. Természetes, hogy nekünk is sok kell belőle, tökéletes ugyanis a mi munkák során jelentkező extrém hőmérsékleti körülmények között. Képességeit a fénycsövekben is megcsodálhatjuk egyébként.

Nitrogén palackokat is szoktunk rendelni időnként, bár ezt a gázt leginkább az előre csomagolt, vagy ömlesztett ételek tartósításánál, adalékanyagként használják, mivel egy elég stabil, nem mérgező gázról beszélünk. Nálunk leginkább az üzemanyag tárolásnál lát el biztonsági feladatokat, ezért aztán nem is fogy olyan nagymértékben, de természetesen ennek az utánpótlásáról is gondoskodni kell.

Az acetilén gáz szintén ismerősen csenghet azok számára, akik hegesztettek már, vagy akár egy kis közük is van/volt a lángtisztításhoz. Rengeteg területen fel lehet használni ezt az anyagot is, és mi is sűrűn alkalmazzuk.

Oxigénpalackokból mi nem nagyon rendelünk, ugyan akkor a vállalkozás ilyenekkel is foglalkozik, így egészségügyi cégek számára is jó partner lehet.

Corgon palackot is találhatunk náluk, ami szintén a hegesztés egyik alapvető eleme. Gyakorlatilag bármilyen lemezvastagságú, ötvözetlen vagy gyengén ötvözött acél hegesztésénél kiváló, sokkal jobb, mint a korábban használt szén-dioxid védőgáz.

Természetesen hélium is beszerezhető rajtuk keresztül, így akár atomreaktort akarunk hűteni, akár a gyerekeket akarjuk vicces hangunkkal, vagy egy lufival szórakoztatni, ez a vállalat a segítségünkre lesz benne.

A PB gázon pedig szerintem senki nem lepődik meg. Civil életben talán az egyik legelterjedtebb gázról van szó. Érdekesség ezzel kapcsolatban, hogy egyébként egy színtelen, szagtalan anyagról beszélünk, de mesterségesen szagosítják, hogy észrevehető legyen a szivárgás. Emiatt egyébként tilos pincében vagy hasonló helyen használni, viszont kiváló fűtőértéke miatt rengeteg dologra fel lehet használni, a sütögetéstől kezdve a targonca üzemeltetéséig.

Ezek az anyagok mind beszerezhetőek a cégtől, ráadásul mindig ugyan az az ember foglalkozik egy adott ügyféllel, így állandóan a már jól ismert arc hozz házhoz a palackokat. Ez azt is jelenti, hogy nem nekünk kell futkosnunk, hanem házhoz jön az utánpótlás, ráadásul a fővárosban még kedvezményes is a szállítási költség. A cég emellett 14 éve a piacon van, és még sosem volt rájuk panaszom.

Összességében tehát sikerült fejleszteni a céget, hiszen adataink most már egy hálózati adattárolón gyülekeznek, amit meglepően egyszerű volt elintézni, és a gáz elfogyása miatt sem áll le a munka soha, bár ennek elérése érdekében már többet kellett szenvedni. Összességében azért mind a kettő megérte.