Hálózati adattároló helyett napelemeket vásárolok

Minél inkább a modern technológia a hatalmába kerít bennünket, annál több adatunkat, személyes emlékeinket a számítógépen, a laptopon, vagy a telefonon tárolunk. Számomra a legfontosabbak a fotók, amiket bár kezdetben szorgalmasan nyomtatgattam, mára már nem foglalkozok vele igazán. Sokszor eszembe jut, azonban annyi macerával, valamint költséggel jár, hogy inkább mindig elnapolom a dolgot.

A legjobb barátnőm, Ágota, a modern megoldások szerelmese, így ő azt tanácsolta, hogy ne öljem tovább az erdőket, inkább vásároljak egy hálózati adattárolót. Megfontoltam Ági javaslatát, és végül úgy döntöttem, hogy veszek egy adattárolót, hogy igazán biztonságban érezhessem az emlékeimet. Elmentem a legközelebbi kütyüs boltba, ahol nagyon sok ideig nézelődtem. Sajnos hálózati adattárolót nem találtam, azonban felkeltették a figyelmemet az eladó napelemek.

Nagyon jól tudtam, hogy Ágiék nemrég szereltettek fel napelemek a házukra, így ebben az ügyben is hozzá fordultam segítségért. A közösségi oldalon érdeklődtem a barátnőmtől, aki csak annyit írt vissza, hogy itt, ezen az oldalon mindent megtalálsz, de a holnapi kávénál mindent részletesen elmagyarázok.

A weboldalon a „Lakóépületek energiahatékonyságának és megújuló energia felhasználásának növelését célzó hitel” elnevezésű pályázatról van szó. Mindent részletesen elolvastam. Nagyon megörültem és meglepődtem egyben, hogy a magyar lakosság energiahatékonysági beruházásait ebben a formában támogatják.

Másnap délután Ágota elmeséltem nekem, hogy bár eddig nem mondta nekem, mivel nem jött ilyen téma szóba, de ők a lakossági energiahatékonysági hitelprogramnak köszönhetően tudták környezetkímélővé tenni a házukat.

A szerencsés pályázók 0%-os kamatozású 500 ezer és 10 millió forint közötti hitelt kapnak. A 105,2 milliárd forintos keretösszegből a társasházak és a lakásszövetkezetek is kaphatnak, azonban maximum csak a felét, tehát nem vihetik el az összes pénzt. A jelentős összeg másik felét a magyar lakosság között osztják szét. A hitel nem csak napelemekre fordítható, hanem napkollektorokra, hőszivattyúk telepítésére, fűtésrendszerek korszerűsítésére, hőszigetelésre és nyílászárók cseréjére is. Ennek értelmében, tehát mindenre, ami energiahatékonyabbá teszi a lakást, valamint csökkenti a károsanyag-kibocsátást.

A pályázatnak a weboldalon ismertetett információk szerint nincs igazi árnyoldala, hiszen csupán 10% saját forrásra van szükség a Magyar Fejlesztési Bank által kínált hitel elnyeréséhez. Mindemellett a futamidő is nagyon kedvező, mivel húsz éven belül kell visszafizetni a tartozást.

A pályázat nagyon megtetszett nekem, Ági csak csupa jót tudott róla mondani. Nagyon bejött a gondolat, hogy a házam tetején sorakoznak majd a napelemek, búcsút mondhatok a villanyszámláknak, valamint a környezettudatos életvitelemet is egy magasabb szintre emelhetem.

Ági felhívta rá a figyelmemet, hogy nem szabad egyből beleélnem magam, hiszen több pályázó ismerősének nem sikerült megszereznie a támogatást, valamint a házam adottságaival is lehetnek problémák. A barátnőm elmesélte, hogy a szakemberek először elvégeznek egy helyszíni vizsgálatot, ahol megnézik, hogy alkalmas-e a tető, vagy bármely rész az ingatlanon, a napelem rendszer telepítéséhez. A tetőnek elég erősnek kell lennie ahhoz, hogy elbírja a tartószerkezetet és a modulokat, megfelelő tájolásúnak kell lennie, de sokat számít a dőlésszöge is. Továbbá az is problémát jelenthet, ha valami árnyékot vet a tetőre, valamint az elektromos rákötési pontok elhelyezkedése is sokat számít. Persze arra is van megoldás, ha a tető nem megfelelő a napelemek telepítéséhez. Ilyen esetekben a garázstető, vagy a földre szerelhető állványrendszer kerülhet szóba. De természetesen ezeknek is meg kell felelniük az előírásoknak.

Ági figyelmeztetései hatástalanok voltak számomra. Nem gondolom, hogy nem lehet valahogy megoldani azt, hogy az én tetőmön is díszelegjenek azok a szép fényes napelemek. Bízom benne, hogy eredményes lesz a pályázatom. Szorítsatok nekem, hogy sikerüljön, mivel már nagyon beleéltem magam. Ha pedig ti is vágynátok néhány napelemre, itt szerezhetitek be a pályázáshoz szükséges információkat.