Hálózatra töltjük a családi képeket és az áramot is

Szerencsére a mai modern világban már elég sok lehetőség nyílik arra, hogy az emlékeinket digitalizáljuk. A hálózatra feltöltve nem kell attól félnünk, hogy esetleg elvesznek, hiszen mindig elérhetően lesznek továbbra is a felhőben. Továbbá az a veszély sem fenyeget, hogy esetleg a kép elszakad vagy megmenthetetlenül megrongálódik. Bár tény, hogy nincs olyan hangulata így az egésznek, mint mikor összeült a család nézegetni az albumban lévő képeket, azért így emlékeink lényegesen hosszabb ideig megmaradnak. De ha valaki mégis ragaszkodna a hagyományos albumformához, ugyanúgy elő lehet hívatni ezeket a képeket és egy helyre ragasztani. Így a képeink biztonságosan vannak tárolva, de az élmény sem veszik el.

Azonban a hálózatot nem csak a képeink tárolása esetén lehet felhasználni, hanem pl. áramot is lehet itt tárolni. Ahhoz, hogy ezt meg tudjuk tenni, napelemek kellenek. Szerencsére találtam egy nagyon jó oldalt, ahol olyan információkat lehet olvasni, ami az átlag ember számára is érthető. Ez az oldal a sporoljnapelemmel.hu/napelem-ar-es-megterules, ahol azt olvashatjuk, miért is előnyös napelemekbe beruháznia egy háztartásnak.

Sokaknak vannak kétségeik az egésszel kapcsolatban, és ezeket a kétségeket próbálják eloszlatni ezen a weboldalon. Ugyan azt írják, hogy tényleg megfontolást igényel egy ilyen volumenű beruházás, de mégis érdemes ennek ellenére belevágni. Miért is? Mert ha a napelemeket felszereljük, onnantól kezdve folyamatosan csökkenni fognak a villanyszámlák összegei. Sokakban merül fel kétség azzal kapcsolatban, hogy hogyan termelnek áramot ezek az eszközök, és hogy lenne – e elég éjszakára is, amikor már nem süt a nap. A válasz megnyugtató, mert ekkor sem marad az ember áram nélkül. Választhat, hogy vagy olyan rendszert szereltet be, ahol a plusz energia akkumulátorokra megy, vagy pedig egy olyan rendszert, ahol a plusz energia a hálózatra töltődik vissza. Ekkor tulajdonképpen mi magunk is termelőkké válunk, a szolgáltató pedig ezért cserébe fizetni fog.

Azért is érdemes ebbe belefogni, mert a tendenciák azt mutatják, hogy az energiaárak tovább fognak növekedni, így minek dobjunk ki felesleges pénzösszegeket az ablakon, ha van más megoldás is? Átlagosan 10 év alatt térül meg egy ilyen befektetés, ami soknak tűnhet, de valójában nem az. 10 év az emberi életben nem olyan sok idő, főleg ha belegondolunk, hogy utána mennyi pénzt lehet megspórolni. De emellett a környezetvédelmi szempont sem elhanyagolandó, ha szeretnénk gyermekeinkre egy élhetőbb világot hagyni.

Ez az oldal a Sharp Solar napelemeit forgalmazza, és azt olvashatjuk, hogy nem kell aggódni amiatt, hogy mennyire lesznek hosszú életűek. Ugyanis 25 éves teljesítménygaranciát vállalnak, de azt is megtudhatja az ember, hogy valószínűleg nem hogy működni fognak, de a gyári teljesítményük 80% – ával is 25 év elteltével is! Ezek tudatában szerintem mindenképp megéri ezekbe beruházni, hiszen ez nem az a befektetés, ami ablakon kidobott pénz lenne.