Visszatáplálás helyett napelem akkumulátor tárolja a plusz áramunkat

Bizonyos tekintetben mondhatni, hogy maradi vagyok. Például szeretek nyomtatott családi képeket raktározni, még ha a háttértárolók használata sokkal helytakarékosabb is lenne.

Ragaszkodom ahhoz, amit megszoktam és ragaszkodok ahhoz, amit a fejembe vettem. Már írtam arról, hogy a családi házunkra napelemes rendszert szeretnénk telepíteni. Ezt itt olvashatjátok: https://synology-nas.hu/kulfoldi-munka-napelemes-rendszer-csaladi-hazra/.

Azóta sok minden történt és végre olyan anyagi helyzetbe jöttünk, hogy a korábban említett kis listánkból végre megvalósíthatjuk a napelemes részt.

Már nagyon rég óta szeretnénk napelemet, mert hosszútávon sokkal költséghatékonyabb, mint a hagyományos áram használata. Én pedig általában hosszú időre tervezek, így nem is volt kérdéses, hogy napelemes energiaforrásokra ruházunk be.

A sok lehetséges napelemes megoldás közül a szigetüzemű rendszert választottuk. Ez attól különbözik a legnépszerűbb napelemes ellátottságtól, hogy a megtermelt „fölösleges” áramot nem a szolgáltatóhoz juttatjuk el némi anyagi juttatásért cserébe, hanem napelem akkumulátor segítségével raktározzuk el.

Nem kell itt semmi bonyolultra gondolni. Az akkumulátor, ha máshonnan nem is, a telefonokból mindenki számára ismerős lehet.

napelem akkumulátor
napelem akkumulátor

Ez is nagyjából így működik. A plusz áramot nem leadjuk, hanem a napelem akkumulátorba töltjük, így, ha éppen nem süt a nap, vagy éppen nem használjuk el a napelem által termelt energiát, azt eltesszük későbbre, arra az időre, amikor kelleni fog, mert valamilyen oknál fogva nem termeltük meg, az éppen szükséges mennyiséget.

A szigetüzemű rendszer alkalmazásával soha nem kell villanyszámlát fizetnünk, hiszen amikor épen nincsen nap, akkor is a saját megtermelt áramunkat tudjuk használni a háztartásban.

Igaz, hogy ez a fajta rendszer kiépítése több tervezést igényel, mi úgy döntöttünk, hogy ezt szeretnénk.

Teljesen függetleníteni akartuk magunkat az áramszolgáltatóktól és ez egy remek megoldást kínált erre a vágyunkra.

A kivitelezést már el is kezdték az illetékesek, már csak a napelem akkumulátor hiányzik a rendszerből és az tökéletesen működni is fog.

Régi nagy álmom volt a napelem, a „Mit tennénk, ha sok pénzünk lenne?” listának pedig éppen ezért az egyik első eleme is volt.

Örülök neki, hogy olyan helyzetben vagyok, hogy tehetek a környezetünkért, ráadásul egy hosszútávon sokkal olcsóbb megoldással.

Szívügyem a környezetvédelem, az életem során mérsékelni szeretném a nem megújuló energiaforrások és az atomenergia a felhasználását az életemben. Ezért fordultam a nap természetes energiájához.

Ha mindenki így tenne, akkor sokkal fenntarthatóbb lenne az életmódunk. Csak remélem, hogy a későbbiekben a napenergia felhasználása ismertebb és elterjedtebb lesz.

Egy nagyobb tőke kell ahhoz, hogy kivitelezzük, de szépen lassan visszahozza az árát, ezért megéri a nagyobb befektetés.

Sok minden függ a tervezéstől is, szerencsére mi profikkal dolgozhattunk. Egy jól megtervezett, minőségi napelemes rendszer ugyanis sokkal hamarabb hozza vissza az árát, mint egy hanyagul megtervezett. A minőségi alapanyagok használata is nagyon fontos, így mi csak ilyenekkel dolgoztunk.